Når kødelskeren skal være klimavenlig

”Èn kødfri dag om ugen”, ”Klimavenlig buffet”, ”Forbyd oksekød i institutionerne”, ”Plantebaseret på udbud”. Politikerne har mange idéer for at gøre danskerne mere klimavenlige, hvilket også kan ses på mange efterskoler. Men hvad gør man, hvis eleverne er af den gamle skole, der bestemt ikke ønsker at erstatte hakkebøffen med grøntsager?

Han findes på alle skoler. Fyren, der hver dag fylder tallerkenen med kød, kartofler og sovs og let og elegant går uden om salatbaren. Han gider bestemt ikke alt det veganer-hysteri, som hippierne prædiker om. Men hvordan kan han nemmest tackles, hvis man gerne vil følge diverse anbefalinger, og servere mindre kød på menuen?

Vaneændring er svært

Svaret er ikke helt ligetil. For de fleste kræver det både mental indstilling og vaneændring, før man accepterer og efterlever anbefalingerne om mindre kød i dagligdagen. Og det ved vi alle kan være en udfordring. Som skolekøkken er det derfor en mulighed at starte forsigtigt ud med eksempelvis et lækkert kødfrit alternativ til dagens ret, som både serveres til vegetarerne og andre, som føler sig fristet, og måske to dage om ugen, hvor der står vegetarisk på menuen. Disse dage kan der lægges rester fra andre dage frem, så der er lidt kød til den kræsne gæst. Ellers ender det bare i et Just Eat-bud på parkeringspladsen.

Snigegrønt

En anden mulighed er simpelthen at bruge et plantebaseret alternativ til kødet. På den måde kan man stadig servere traditionelle retter, som for nogle kan være nemmere at acceptere som kødfrit. Det kan eksempelvis være lasagne med plantefars, pasta med planteboller eller ”kylling” i karry. På nogle punkter er den stereotype kødelsker lige så kræsen som et barn, der ikke vil have grøntsager. Hos børn kalder man det ”snigegrønt”, når man gemmer grøntsagerne i retten, og det samme princip kan gøre sig gældende her, hvor kødet blot erstattes af det mere klimavenlige valg, uden man tænker over det. Men smager det stadig anderledes end det plejer, så er man lige vidt. Så skaber man en dårlig oplevelse hos nogle, hvilket bestemt ikke er optimalt i rejsen mod et bæredygtigt køkken og glade elever.

Find den rette smag og konsistens

Der er en del kritik af planteproteiner fra nogle kredse, hvor der argumenteres for, at man bare bør bruge grøntsager frem for at ”camouflere” noget som kød. Men faktum er, at langt fra alle i så fald vil acceptere menuen. Plantebaseret protein er ofte lavet med den funktion, at konsistensen skal minde om ægte kød. På den måde gør det det nemmere at efterligne de klassiske retter uden særskilte opskrifter. Det er især genialt til skoler, der normalt serverer en alternativ ret til vegetarer og veganere. På den måde kan køkkenet nøjes med én servering som alle kan spise – og alle føler sig tilfredsstillet. Husk godt med krydderi, og så kan du ofte få stort set samme smag frem som ved konventionelt kød.


Held og lykke med den klimavenlige rejse!

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Unilever Food Solutions
Ørestads Boulevard 73
2300 København
Danmark
43284100
Se profil
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.10.2021

Nyhed: DeliSoft

Sammen med vores erfarne bagere har vi skabt nogle af de bedste rugbrød. Se nyheden DeliSoft her.

14.09.2021

5 fordele ved plantebaseret kost

Vi giver dig her de 5 største fordele ved at spise mere plantebaseret.

14.09.2021

De unge går forrest i en mere plantebaseret kost.

Det plantebaserede måltid er kommet for at blive - og det er de unge, der baner vejen.

14.09.2021

Det klimavenlige valg

Her får du inspiration til, hvordan du igennem kosten kan gøre en forskel for klimaet.

14.09.2021

Når kødelskeren skal være klimavenlig

Kødfri serveringer - hvad gør man, hvis eleverne ikke ønsker at erstatte hakkebøffen med grøntsager?

14.09.2021

Mød The Vegetarian Butcher

Kan én kødfri dag om ugen gøre en forskel? Få svaret fra verdens første vegetariske slagter her.

13.09.2021

Optimal tilberedning af fisk

Det kan være en stor udfordring at tilberede fisk, så den ikke bliver tør. Læs med her og få hjælp.

13.09.2021

Superfoods fra havet

Selvfølgelig ved du, at fisk og skaldyr er sundt. Men ved du hvorfor? Læs mere her.

X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.