De unge går forrest i en mere plantebaseret kost - Skal du være med?

Det plantebaserede måltid trender og er kommet for at blive. En ny undersøgelse fra IPSOS, der er udarbejdet for Arla, er foretaget blandt teenagere, og her ses det tydeligt, at de virkelig bærer vejen frem for tendensen.

Undersøgelsen er foretaget blandt de 13-19 årige i Danmark, Sverige og Finland i 2020, og er altså blandt den nyeste viden om blandt andet efterskoleelevers opfattelse af bæredygtig kost. I Danmark betragter 14% af teenagerne sig selv som flexitar, 5% som vegetar og 2% som veganer. Des ældre, des flere kommer med i hver gruppe. Det er nok i høj grad båret af kostvaner i hjemmet, hvor langt størstedelen følger forældrenes spisevaner. Men især i et efterskoleår vil mange bryde dette mønster og skabe sin egen vej med kosten i takt med at bevidsthed om klima, miljø og sundhed vinder frem. Det er især hos pigerne, at der er stor tilslutning til den plantebaserede kost.

Bevidsthed om det sunde valg

De unge mennesker tænker over, hvad de putter i munden og tager et bevidst valg, hvis de selv handler ind. Hele 41% er bevidste om, hvorvidt det de køber er sundt og næringsrigt. 26% er opmærksomme på dyrevelfærd og 21% tænker på miljøpåvirkningen. Deres spisevaner er i højest grad påvirket af forældre, dernæst venner. Men de sociale medier har også en enorm indflydelse. Hele 45% bliver påvirket til deres spisevaner gennem sociale medier, men også YouTube, blogs og opskrifter på nettet påvirker og inspirerer dem. Igen kan man se en større tilslutning i den ældre halvdel, hvor de begynder at rive sig løs fra familietraditionerne. Hvis man spørger de unge om, hvilke ord de forbinder med ”Bæredygtig”, så nævner 76% af danskerne Klimavenlig, 62% Co2-neutral og 55% økologi.

Gør tanke til handling

Hvad kan vi så bruge alle de tal til? Det kan hvert fald konkluderes, at rigtig mange af de unge mennesker er opmærksomme på miljøet og ved godt, at kost kan have en stor indflydelse på klimaaftrykket. Men det kan være svært at bryde mønstret som hjemmeboende, hvor man gør som mor og far. Mange vil sikkert føle sig inspirerede og villige til at bryde med vanerne, når de starter på efterskole. De unge påvirkes desuden meget af venner, så et par forbilleder på skolen vil kunne få endnu flere til at vise interesse for det klimavenlige måltid. Især hvis det bakkes op med lidt temaundervisning vil det kunne få flere til at acceptere de kødfrie serveringer, hvor de føler at de gør noget godt for Co2-aftrykket. Hvis de samtidig lærer at tilberede retterne på køkkenvagter og synes godt om smagen, så er der også gode chancer for, at de vil holde ved de nye spisemønstre og måske tage det med hjem i weekenderne og få byttet inspirationsrollerne lidt rundt i barndomshjemmet. Efterskolekøkkenet er dermed et perfekt sted at gøre en forskel.

Inspiration til grønne retter

Vi har i dette tema samlet mange plantebaserede opskrifter, der kan inspirere til kødfrie serveringer på efterskolen. Det er ligeledes muligt at dele jeres favoritopskrifter med andre skoler og på den måde finde sparring gennem hinanden. Sammen kan vi skabe et miljø, hvor vi påvirker de unges spisemønster og giver dem gode og klimavenlige vaner resten af livet.

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Unilever Food Solutions
Ørestads Boulevard 73
2300 København
Danmark
43284100
Se profil
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.10.2021

Nyhed: DeliSoft

Sammen med vores erfarne bagere har vi skabt nogle af de bedste rugbrød. Se nyheden DeliSoft her.

14.09.2021

5 fordele ved plantebaseret kost

Vi giver dig her de 5 største fordele ved at spise mere plantebaseret.

14.09.2021

De unge går forrest i en mere plantebaseret kost.

Det plantebaserede måltid er kommet for at blive - og det er de unge, der baner vejen.

14.09.2021

Det klimavenlige valg

Her får du inspiration til, hvordan du igennem kosten kan gøre en forskel for klimaet.

14.09.2021

Når kødelskeren skal være klimavenlig

Kødfri serveringer - hvad gør man, hvis eleverne ikke ønsker at erstatte hakkebøffen med grøntsager?

14.09.2021

Mød The Vegetarian Butcher

Kan én kødfri dag om ugen gøre en forskel? Få svaret fra verdens første vegetariske slagter her.

13.09.2021

Optimal tilberedning af fisk

Det kan være en stor udfordring at tilberede fisk, så den ikke bliver tør. Læs med her og få hjælp.

13.09.2021

Superfoods fra havet

Selvfølgelig ved du, at fisk og skaldyr er sundt. Men ved du hvorfor? Læs mere her.

X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.