X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.

Superfoods fra havet

Selvfølgelig ved du, at fisk og skaldyr er sundt. Men ved du hvorfor?

I fisk og skaldyr findes særlige grupper af vitaminer og mineraler naturligt i kødet, der er svære at finde i andre fødevarer. Vi har sammensat denne guide til de vigtigste vitaminer og mineraler i fisk og skaldyr for at give dig og dit køkkenpersonale et indblik i fisk og skaldyr, så I bedre kan sælge og tilberede disse råvarer.

Omega-3-fedtsyrer

Du har sikkert hørt mange gange, at disse fedtsyrer er gode for dig, og med god grund. Den stærkeste forbindelse mellem omega-3 og sundhed vedrører hjertesygdom. Forskning har vist, at omega 3-fedtsyrer medvirker til at opretholde en stabil hjertefrekvens og forhindrer personer, der allerede har overlevet et hjerteanfald eller slagtilfælde, i at opleve endnu et.

Omega-3 er også gavnlige for en lang række sundhedsområder som f.eks. hjernesundhed, bekæmpelse af depression, mindskelse af ADHD-symptomer hos børn og meget mere.

Hvis du ønsker at servere omega-3 for dine kunder, kan du prøve hellefisk med 2,36 g omega-3-fedtsyrer pr. 100 g. Eller gå efter den klassiske laks med hele 3 g pr. 100 g. 

D-vitamin

Stærke tænder og knogler? D-vitamin er en vigtig faktor i opretholdelsen af dem. Det hjælper med at fremme optagelsen af calcium og findes hovedsageligt i æg, ost eller fede fisk. Da D-vitamin er lipidopløseligt, er det en god idé at spise en kilde til fedt sammen med vitaminerne.

Hellefisk er en god kilde til D-vitamin med 15 mikrogram pr. 100 g (som tilsammen udgør op til 200 % af det anbefalede daglige indtag), og på grund af de naturlige sunde fedtsyrer får du også det fedt, der skal til for at absorbere vitaminerne.

Hvad er superfood?

Udtrykket "superfood" bruges ofte til at beskrive en fødevare, der har en særlig høj tæthed af bestemte næringsstoffer, såsom fisk og skaldyr, olivenolie, bær og fuldkorn.

Selen

Selen spiller en vigtig rolle for vores antioxidantenzymer, der neutraliserer de skadelige frie radikaler i kroppen. I kombination med jod hjælper selen med dannelsen af skjoldbruskkirtelhormoner. 

Hvis du vil have en god portion selen, skal du vælge amerikansk hummer med 38,1 mikrogram selen pr. 100 g eller atlanterhavstorsk med 28,7 mikrogram.

Protein-/fedtforhold

Protein fra kød forbindes normalt med de skadelige umættede fedtstoffer – men med koldtvandsrejer får du imponerende 24 g protein pr. 100 g og kun 1,1 g. fedt. Dette forhold gør både fisk og skaldyr og især rejer ideelle til hjertepatienter, som ønsker at få sundere proteinkilder, og ideelle som sund mad generelt til en afbalanceret kost.

Supertang?

Royal Greenland dyrker tang i nærheden af Maniitsoq i Grønland på forsøgsbasis for at finde ud af, om det har kommerciel værdi. Alle typer tang indeholder store mængder af mineraler, og især kalcium, kobber, jod og jern. Tang har også et højt indhold af protein, fibre og vitaminer, især K-vitamin og folinsyre, samtidig med at det har et lavt indhold af kalorier og fedt.

B12-vitamin

B12-vitaminer - eller kobalaminer - er et vitamin, der almindeligvis findes i proteiner, og som understøtter en lang række funktioner i kroppen. Af nogle få kan nævnes: produktion af blodlegemer, knoglesundhed, forebyggelse af osteoporose, sundt hår, hud og negle og øget energiniveau. For mødre er B12-vitamin endda med til at forebygge fødselsdefekter. 

Hvis du ønsker en stor portion B12-vitamin, kan du prøve at lægge en skefuld stenbiderrogn ovenpå med 19,5 mikrogram pr. 100 g for at få et ekstra boost.

Kalium

Kalium er bedst kendt for sin evne til at skylle natrium ud af kroppen og regulere blodtrykket. Kalium har også vist sig at hjælpe med at vedligeholde muskelmassen og forebygge hjerte-kar-sygdomme.

Prøv hellefisk med 306 mg eller rødspætte med 321 mg pr. 100 g. for at få en god kaliumkilde.

Jod

Jod er et essentielt mineral i skjoldbruskkirtlen, der hjælper med at regulere hormoner og vækst. Det er svært at finde naturligt i ordentlige mængder, og derfor tilsætter mange lande det til bordsalt.

Jod findes i fisk og skaldyr, og særligt gode kilder er amerikansk hummer med 700 mikrogram pr. 100 g eller atlanterhavstorsk med 253 mikrogram jod pr. 100 g.

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Royal Greenland
Hellebarden 7
9230 Svenstrup J
Danmark
98154400
Se profil
Skriv en e-mail
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.03.2024

Se præmierne til afstemningen om 'Årets Nyhed - Away From Home'.

Skal du vinde en fed spiseoplevelse på 3000 kr. eller en af de andre lækre præmier?

03.01.2024

Vær med på Kødfri januar

Flere og flere tilmelder sig ”Veganuary”-challenge - en udfordring, hvor man skal spise plantebasere

01.11.2023

Gør julen sprød

Få kokkens tips til sprøde svær

01.11.2023

Flere plantebaserede julemenuer – ja tak!

Bliv inspireret og lad os sammen skabe nye traditioner, hvor planter og god smag går hånd i hånd.

01.11.2023

Stolte syltetraditioner i mere end 175 år

Den perfekte Mortens aften-servering.

01.11.2023

Inspiration til den veganske måned

Udvid dit plantebaserede menukort med smagfulde tapas

21.09.2023

Ny inspiration til det kolde køkken

Vi fejrer internationale Vegetardag med vegetarisk smørrebrød.