X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.

Hvorfor vælge frossen fisk?

Indrømmet: intet kan måle sig med friskfanget fisk. Men det er kun de få, der har så privilegeret adgang til så friske, hvilket er grunden til, industriprofessionelle fortrækker friskfrossen fisk og skaldyr frem for fersk, som ikke er friskfanget.

Rejsen fra hav til bord

For fisk og skaldyr kan vejen fra hav til bord være lang. Rejsen ombord på fiskefartøjet, håndtering i havnen, transport, forarbejdning og distribution tager tid. I nogle tilfælde kan den friske fisk som kunderne ser i køledisken altså være flere dage gammel. I dag, med moderne fiskeri og behandlingsteknikker, kan fisken dog blive frosset kort tid efter fangst. Når fisken bliver frosset kort tid efter fangst, bliver kvaliteten bibeholdt og smagen af friskfanget fisk samt alle vitaminer bliver forsejlet, modsat fersk fisk, hvor både smag og kvalitet forringes over tid.

En undersøgelse foretaget af DTU (Danmarks Tekniske Universitet) viser, fersk fisk allerede er overgået af frossen på dag to efter fangsten. Herefter falder kvaliteten i både smag og struktur i frisk fisk hurtigt mod dag 12, hvor fisken ikke længere er spiselig.

Forarbejdning er nøglen til høj kvalitet

Korrekt og rettidig håndtering og forarbejdning af fisk og skaldyr er nøglen til at opnå en høj kvalitet. En ny undersøgelse foretaget af Danmarks Tekniske Universitet og Royal Greenland dokumenterer fordelen ved hurtig forarbejdning af fisken og præ-rigori et kontrolleret miljø. Undersøgelsen blev udarbejdet i vores produktionsafdeling i Maniitsoq, Grønland, hvor vi producerer vores berømte Nutaaq® torsk. Resultaterne bekræfter, at den optimerede forarbejdning resulterer i en fisk med et meget lavt niveau af bakteriel kontaminering. På grund af dette er der også en begrænset bakteriologisk vækst, når fisken er optøet, hvilket resulterer i en betydelig længere holdbarhed på op til 10 dage med god spisekvalitet.

Mindre madspild

En undersøgelse fra Sheffield Hallam University viser, frosne madvarer leder til 47% mindre madspild sammenlignet med frisk. En typisk britisk familie lader 10,4% af den friske mad og 5,9% af den frosne mad den køber gå til spilde. Drivhusgasemissionerne forbundet med frosne fødevarer er derfor lavere, da mindre energi går til blandt andet produktion og emballering af spildt mad. Undersøgelsen undersøgte desuden forskellige typer madspild og fandt ud af, at frosne fiskeprodukter især sjældent spildes, idet kun 6% af husholdninger smed det ud sammenlignet med 51% af husholdninger, der generelt smed frosne fødevarer væk. Derimod smider 80% af husstandene friske mejeriprodukter og vegetabilske produkter ugentligt ud.

Når man fryser fisk og skaldyr, indkapsler du friskheden – som naturens helt egen pauseknap!
Royal Greenland

Nyd fisk og skaldyr året rundt

Når du vælger frossen i stedet for frisk, køber du også ind i fordele som f.eks. mindre følsomhed over for sæsonbestemthed, da mange fisk og skaldyr har begrænsede fangstsæsoner. Med frossen fisk og skaldyr er du garanteret en stabil forsyning hele året uden de sæsonbestemte prisudsving, der følger med at vælge frisk. For restauranter og kantiner og for private husstande forenkler den stabile levering af frossen fisk og skaldyr hele året rundt menuplanlægning og kontrol med omkostningerne.

Fantastisk smag og tekstur

Fiskens smag og tekstur er de vigtige faktorer. Et studie fra 2017 undersøger forbrugernes præferencer, hvor forbrugerne blev bedt om at sammenligne frisk fisk med frossen fisk. I undersøgelsen fra Oregon State University modtog frossen fisk en tilsvarende eller højere rating end frisk fisk fra de adspurgte forbrugere. Blot at blive bedømt tilsvarende med fersk fisk indikerer, at forbrugerne ikke automatisk foretrækker frisk fisk, hvilket strider mod mange forbrugers opfattelse af, at fersk fisk er lig med højere kvalitet.

Fisk og skaldyr, som købes frosne, er typisk frosset kort efter fangsten. I forhold til fisk og skaldyr, som købes friske og kan være flere dage gamle...
Royal Greenland

Hvorfor er frossen ofte bedre end frisk?

Den friske fisk fryses straks efter fangsten, så friskheden bevares, da den bakteriologiske nedbrydningsproces ikke går i gang.

  1. Kontrolleret bakteriologi - massiv kvalitetskontrol.
  2. Forbedret konsistens og kødstruktur - frisk fisk transporteres i op til en uge, før de ankommer til fiskehandleren, og den bakteriologiske nedbrydningsproces, der foregår i denne periode, påvirker kødets struktur og konsistens.
  3. Frossen fisk er nem at håndtere - forarbejdningen er allerede sket, og fisken kan bruges, som den er.
  4. Pålidelig levering - uanset sæson, kan du få den ønskede fisk på menuen.
  5. Mindre prisfølsomhed i forhold til sæson, vejr og kvoter - fisken holder sig godt i fryseren.

Læs mere hos Royal Greenland

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Royal Greenland
Hellebarden 7
9230 Svenstrup J
Danmark
98154400
Se profil
Skriv en e-mail
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.03.2024

Se præmierne til afstemningen om 'Årets Nyhed - Away From Home'.

Skal du vinde en fed spiseoplevelse på 3000 kr. eller en af de andre lækre præmier?

03.01.2024

Vær med på Kødfri januar

Flere og flere tilmelder sig ”Veganuary”-challenge - en udfordring, hvor man skal spise plantebasere

01.11.2023

Gør julen sprød

Få kokkens tips til sprøde svær

01.11.2023

Flere plantebaserede julemenuer – ja tak!

Bliv inspireret og lad os sammen skabe nye traditioner, hvor planter og god smag går hånd i hånd.

01.11.2023

Stolte syltetraditioner i mere end 175 år

Den perfekte Mortens aften-servering.

01.11.2023

Inspiration til den veganske måned

Udvid dit plantebaserede menukort med smagfulde tapas

21.09.2023

Ny inspiration til det kolde køkken

Vi fejrer internationale Vegetardag med vegetarisk smørrebrød.