Klima og fødevarer
FN’s klimapanel (IPCC) anslår, at det globale fødevaresystem står for cirka 30 pct. af de samlede globale drivhusgasudledninger, og fødevaresystemet bidrager dermed betydeligt til klimaforandringerne.
Landbrugsproduktionen medfører udledninger af metan (CH4) og lattergas (N2O), som bidrager til den menneskeskabte drivhuseffekt. Drivhuseffekten af metan og lattergas er hhv. 23 og 296 gange kraftigere end effekten af kuldioxid (CO2)
Da der er tale om flere forskellige drivhusgasser, omregnes de forskellige drivhusgasser til en fælles måleenhed, som betegnes CO2e – altså CO2 ækvivalenter.
Ved beregning af klimabelastningen af en fødevare bruges metoderne for livscyklusvurderinger (LCA-vurderinger) Det vil sige CO2e udledningen i alle de faser - fra vugge til grav eller fra jord til bord, og medtager alle miljøeffekter undervejs.
Men hvor LCA-vurderingerne tager højde for en lang række faktorer udover CO2e-udledningen som fx eutrofiering, forsuring, affald og øvrige miljøpåvirkninger, så fokuserer klimaberegning som udgangspunkt alene på mængden af udledt CO2e.
Hermed kan man ideelt set få et enkelt tal – typisk CO2e per kilo fødevare, og det medfører så også til, at man kan foretage en sammenligning mellem forskellige fødevarer.
Læs mere her
Har du spørgsmål til nyheden?
Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.
Madværkstedet
Dirch Passers Allé 76
2000 Frederiksberg
Danmark
33139292
Se profil
Skriv en e-mail
Besøg websitet