X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.

Det klimavenlige valg

Efterskolerne er fyldt med unge, ambitiøse mennesker med store drømme. De vil forandre verden og har klimakrisen højest på agendaen. Så hvorfor ikke støtte dem i deres projekt? Undersøgelser viser, at det især er på kosten, at man kan gøre en forskel på klimaaftrykket.

Faktisk kan en plantebaseret kost være med til at skære helt op til 86 procent af landbrugets Co2-udslip. Der går utrolig mange mængder Co2 på opdræt af dyr som kvæg, grise, kyllinger og høns, der bidrager til de kødfyldte måltider, mælken på morgenbordet og ægget til frokost. Man kan ikke redde verden ved pludselig at blive veganer, men hvis vi tænker over vores madvaner, får udskiftet flere måltider til en plantebaseret udgave og generelt forsøger at følge de nye kostråd, så kan vi nå et stykke af vejen. Mange bække små gør som bekendt en større forskel. Netop derfor er steder som kantiner og skolekøkkener et virkelig godt sted at gribe ind. Og når mange unge mennesker skriger efter at gøre en indsats, så er det oplagt at hjælpe dem godt på vej med madvaner, der forhåbentlig vil følge dem resten af livet.

Brug markerne til menneskeføde

En stor del af problematikken med opdræt af dyr er ikke kun den mængde drivhusgas de udleder. Det er også mængden af foder, som skal fremstilles for at holde dem mætte. I Danmark bruges cirka 80 procent af landbrugsjorden til at dyrke dyrefoder. Hvis nogle af disse marker i stedet blev omlagt til at gro mad til mennesker, som eksempelvis bønner og ærter, så ville vi springe et mellemled over, men stadig have adgang til proteinholdig mad. Tilmed meget bedre udnyttet arealmæssigt. Faktisk vurderes det, at det den samme mængde færdig protein bruger 5-6 gange mere areal at dyrke som dyrefoder frem for menneskeføde.

Nye kostråd

I starten af året kom Fødevarestyrelsen ud med opdaterede kostråd, der nu også tager hensyn til klimaet – forruden vores sundhed. Hver dansker udleder i gennemsnit otte kilo Co2 om dagen gennem mad og drikke – altså cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med 35 procent, hvis man følger de nye kostråd. Kostrådene dvæler meget ved det plantebaserede måltid. De anbefaler den ugentlige mængde af kød nedsættes til 350 gram pr. person, og at man i stedet får protein fra bælgfrugter, grøntsager, frugt og fisk.

De syv kostråd – godt for sundhed og klima

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  2. Spis flere grøntsager og frugter
  3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  4. Spis mad med fuldkorn
  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  6. Spis mindre af det søde, salte og fede
  7. Sluk tørsten i vand

Klimavalg på spækbrættet

Èn ting er at læse fakta. Det skal også føres ud i livet. Her kan I på efterskolerne forsøge at engagere elever med denne viden med temaundervisning om kost og klima og måske vinde endnu flere med på holdet, så I undgår alt for mange specialleverancer fra det lokale pizzeria efter spisetid. Nogle er dog så inkarnerede kødspisere, at de hårdnakket påstår, at de ikke kan lide grønsagslasagnen eller linsegryden. Her kan plantebaserede køderstatningsprodukter være en hjælp. På denne måde får man stadig fornemmelsen af det hakkede kød eller kyllingestykker i wraps, men det hele er stadig plantebaseret. Vi har på denne side samlet flere opskrifter, der enten er baseret på grøntsager, bælgfrugter eller med planteprotein. Alle opskrifter kan ses som en inspiration og kan tilpasses lige som det passer jeres behov og budget.

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Unilever Food Solutions
Ørestads Boulevard 73
2300 København
Danmark
43284100
Se profil
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.03.2024

Se præmierne til afstemningen om 'Årets Nyhed - Away From Home'.

Skal du vinde en fed spiseoplevelse på 3000 kr. eller en af de andre lækre præmier?

03.01.2024

Vær med på Kødfri januar

Flere og flere tilmelder sig ”Veganuary”-challenge - en udfordring, hvor man skal spise plantebasere

01.11.2023

Gør julen sprød

Få kokkens tips til sprøde svær

01.11.2023

Flere plantebaserede julemenuer – ja tak!

Bliv inspireret og lad os sammen skabe nye traditioner, hvor planter og god smag går hånd i hånd.

01.11.2023

Stolte syltetraditioner i mere end 175 år

Den perfekte Mortens aften-servering.

01.11.2023

Inspiration til den veganske måned

Udvid dit plantebaserede menukort med smagfulde tapas

21.09.2023

Ny inspiration til det kolde køkken

Vi fejrer internationale Vegetardag med vegetarisk smørrebrød.