Klima og fødevarer

FN’s klimapanel (IPCC) anslår, at det globale fødevaresystem står for cirka 30 pct. af de samlede...

Klima og fødevarer

FN’s klimapanel (IPCC) anslår, at det globale fødevaresystem står for cirka 30 pct. af de samlede globale drivhusgasudledninger, og fødevaresystemet bidrager dermed betydeligt til klimaforandringerne.

Landbrugsproduktionen medfører udledninger af metan (CH4) og lattergas (N2O), som bidrager til den menneskeskabte drivhuseffekt. Drivhuseffekten af metan og lattergas er hhv. 23 og 296 gange kraftigere end effekten af kuldioxid (CO2) 

Da der er tale om flere forskellige drivhusgasser, omregnes de forskellige drivhusgasser til en fælles mÃ¥leenhed, som betegnes CO2e – altsÃ¥ CO2 ækvivalenter. 

Ved beregning af klimabelastningen af en fødevare bruges metoderne for livscyklusvurderinger (LCA-vurderinger) Det vil sige CO2e udledningen i alle de faser – fra vugge til grav eller fra jord til bord, og medtager alle miljøeffekter undervejs. 

Men hvor LCA-vurderingerne tager højde for en lang række faktorer udover CO2e-udledningen som fx eutrofiering, forsuring, affald og øvrige miljøpÃ¥virkninger, sÃ¥ fokuserer klimaberegning som udgangspunkt alene pÃ¥ mængden af udledt CO2e. 

Hermed kan man ideelt set fÃ¥ et enkelt tal – typisk CO2e per kilo fødevare, og det medfører sÃ¥ ogsÃ¥ til, at man kan foretage en sammenligning mellem forskellige fødevarer. 

Læs mere her

Har du spørgsmål til indholdet?

Du er velkommen til at kontakte virksomheden bag indholdet, hvis du har yderligere spørgsmål.

Madværkstedet Online

Havnegade 39
1058 København
Danmark
Tlf: 33 13 92 92

NY INSPIRATION FRA BRANDS DU KENDER. SAMLET ÉT STED OG DIREKTE I DIN INDBAKKE.