International Pokedag

Fra: | 28/09/2025 |
Til: | 28/09/2025 |
Retten startede oprindeligt som en populær spise iblandt Hawaiianske fiskere. Her bestod den af frisk fanget fisk marineret i havsalt, serveret med tang, kukui nødder og krydderiet Inamona (lavet af ristede kukui-nødder og havsalt).
Hawaiis placering midt i Stillehavet gjorde, at øgruppen ofte blev besøgt af mange forskellige lande verden over – og de havde råvarer med. Skibe fra Vestkysten byttede laks for salt, og skibe fra Kina og Japan introducerede soja sauce og sesamolie til Hawaii. Dermed blev den traditionelle poke-ret en afspejling af alle verdens smagsindtryk så at sige.
I takt med migrationen af Hawaiianerne og fastlandsamerikanerne blev poke-retten også spredt til flere områder i verden. På fastlandet justerede man dog retten og tilføjet fx quinoa, kylling, blomkål, majs, mango og mange andre råvarer, som man næppe finder i den traditionelle ret – selv i dag. Dog har man på Hawaii udviklet på poke-retten, fx i form af fusionsretterne poke nachos og poke tacos.
Trods kendskabet til poke bowls mange steder i verden, er fænomenet stadig forholdsvist nyt i Danmark, men vinder stadig større indpas.