X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.

Klima og fødevarer

FN’s klimapanel (IPCC) anslår, at det globale fødevaresystem står for cirka 30 pct. af de samlede globale drivhusgasudledninger, og fødevaresystemet bidrager dermed betydeligt til klimaforandringerne.

Landbrugsproduktionen medfører udledninger af metan (CH4) og lattergas (N2O), som bidrager til den menneskeskabte drivhuseffekt. Drivhuseffekten af metan og lattergas er hhv. 23 og 296 gange kraftigere end effekten af kuldioxid (CO2) 

Da der er tale om flere forskellige drivhusgasser, omregnes de forskellige drivhusgasser til en fælles måleenhed, som betegnes CO2e – altså CO2 ækvivalenter. 

Ved beregning af klimabelastningen af en fødevare bruges metoderne for livscyklusvurderinger (LCA-vurderinger) Det vil sige CO2e udledningen i alle de faser - fra vugge til grav eller fra jord til bord, og medtager alle miljøeffekter undervejs. 

Men hvor LCA-vurderingerne tager højde for en lang række faktorer udover CO2e-udledningen som fx eutrofiering, forsuring, affald og øvrige miljøpåvirkninger, så fokuserer klimaberegning som udgangspunkt alene på mængden af udledt CO2e. 

Hermed kan man ideelt set få et enkelt tal – typisk CO2e per kilo fødevare, og det medfører så også til, at man kan foretage en sammenligning mellem forskellige fødevarer. 

Læs mere her

Har du spørgsmål til nyheden?

Du er velkommen til at kontakte forfatteren bag indholdet, hvis du har spørgsmål til nyheden, produkter og meget mere.

Madværkstedet
Dirch Passers Allé 76
2000 Frederiksberg
Danmark
33139292
Se profil
Skriv en e-mail
Besøg websitet

Seneste nyheder

05.03.2024

Se præmierne til afstemningen om 'Årets Nyhed - Away From Home'.

Skal du vinde en fed spiseoplevelse på 3000 kr. eller en af de andre lækre præmier?

03.01.2024

Vær med på Kødfri januar

Flere og flere tilmelder sig ”Veganuary”-challenge - en udfordring, hvor man skal spise plantebasere

01.11.2023

Gør julen sprød

Få kokkens tips til sprøde svær

01.11.2023

Flere plantebaserede julemenuer – ja tak!

Bliv inspireret og lad os sammen skabe nye traditioner, hvor planter og god smag går hånd i hånd.

01.11.2023

Stolte syltetraditioner i mere end 175 år

Den perfekte Mortens aften-servering.

01.11.2023

Inspiration til den veganske måned

Udvid dit plantebaserede menukort med smagfulde tapas

21.09.2023

Ny inspiration til det kolde køkken

Vi fejrer internationale Vegetardag med vegetarisk smørrebrød.