Den traditionelle Hawaiianske ret har vundet stor popularitet rundt omkring i verden - og ikke mindst, for nyligt i Danmark også. Den 28. september fejres International Pokedag (udtales ‘Poh-key’).

Retten startede oprindeligt som en populær spise iblandt Hawaiianske fiskere. Her bestod den af frisk fanget fisk marineret i havsalt, serveret med tang, kukui nødder og krydderiet Inamona (lavet af ristede kukui-nødder og havsalt).

 

Poke-retten - en smeltedigel af smagsindtryk fra verden

Hawaiis placering midt i Stillehavet gjorde, at øgruppen ofte blev besøgt af mange forskellige lande verden over - og de havde råvarer med. Skibe fra Vestkysten byttede laks for salt, og skibe fra Kina og Japan introducerede soja sauce og sesamolie til Hawaii. Dermed blev den traditionelle poke-ret en afspejling af alle verdens smagsindtryk så at sige.

 

Poke-retten spredes til resten af verden

I takt med migrationen af Hawaiianerne og fastlandsamerikanerne blev poke-retten også spredt til flere områder i verden. På fastlandet justerede man dog retten og tilføjet fx quinoa, kylling, blomkål, majs, mango og mange andre råvarer, som man næppe finder i den traditionelle ret - selv i dag. Dog har man på Hawaii udviklet på poke-retten, fx i form af fusionsretterne poke nachos og poke tacos.

Trods kendskabet til poke bowls mange steder i verden, er fænomenet stadig forholdsvist nyt i Danmark, men vinder stadig større indpas.

Flere events

Se alle events >
X

FÅ DEN SENESTE INSPIRATION DIREKTE I DIN INDBAKKE

Gå ikke glip af produktnyt, inspiration, opskrifter og meget mere. Tilmeld dig her.